Antaŭ multaj
jarcentoj, paŝtisto en Etiopujo rimarkis, ke liaj kaproj pli aktive saltas kaj
kapriolas, post kiam ili manĝis iujn ruĝajn fruktetojn el nekonata arbetaĵo. Li
tute ne povus prezenti al si, kian gravan drogon li eltrovis, kiam li alportis
la fruktojn al monaĥoj, kiuj unuafoje preparis kafon. Tiu trinkaĵo fariĝis
preskaŭ universale ŝatata kiel stimulaĵo. Kaj lastatempe oni emas klasigi ĝin kiel veran medikamenton – mirindan
drogon.
La prestiĝa
usona medicinrevuo “New England Journal of Medicine” publikigis ampleksan
artikolon pri kafo, kiun la retejo “Medscape” republikigis, listigante dekon da
bonfaraj efikoj je la homa sano. Ni faru
resumon:
eble ŝajnas
kontraŭdire, sed kvankam kafo nelonge plialtigas sangopremon, tamen ĝi forigas
inflamajn substancojn el la sango, plimultigas la “bonan”
kolesterolon, evitas arteriajn ŝtopiĝojn kaj misfunkciadon de la koro;
unu ĝis tri
tasoj da kafo malpliigas je multaj procentoj la riskon de cerbaj arteriaj
ŝtopiĝoj;
modera kvanto da
kafo malpliigas la riskon de tipo 2-diabeto
– kompreneble se oni trinkas ĝin sen sukero; krome, manĝi nerostitajn grajnojn helpas malgrasiĝon;
pro siaj
kontraŭoksidaj kaj kontraŭmutaciaj efikoj, kafo parte protektas kontraŭ iuj
kanceroj de la utero, mamo, haŭto, kapo, kolo kaj prostato;
modera
kafotrinkado parte helpas konservi la kognan kapablon, kaj tial evitas
tendencon al demenco; same rilate al Parkinson-malsano kaj aliaj
cerbodegeneriĝoj, precipe lige al maljuniĝo;
post
kafotrinkado, la cerbo produktas substancojn, kiuj helpas eviti depresion;
kafo iom
mildigas la kazojn de hepata cirozo kaj hepatito, kaj malpliigas la riskon de
evoluo al hepata kancero kaj “trograsa hepato”;
krome: kafo
stimulas produktadon de larmoj (do ĝi helpas ĉe kazoj de “sek-sindromo”), iom
helpas kontraŭ podagro kaj iuj tipoj de infektoj.
Tamen… kiel ĉio
en la vivo, ĝi ne estas perfekta drogo.
Ĝi ankaŭ alportas riskojn, precipe se malmodere trinkata: plialtiĝo de
sangopremo, maltrankvileco, nedormemo, tremetado, pligraviĝo de glaŭkomo. Kaj
subita ĉesigo povas kaŭzi simptomojn.
Tamen,
kontraŭmetante bonfarojn kaj malbonfarojn, la rezulto estas tre pozitiva,
koncerne kaftrinkadon: 13-jara observado montris, ke ĝi malpliigis je 10
procentoj ĉiaspecajn mortokaŭzojn. Nun, oni rajtas diri, ke tiu bongusta
trinkaĵo ne estas nur la plej agrabla parto de la mateno.
Nenhum comentário:
Postar um comentário